Afrika Filmfestival - Kijk eens met andere ogen!


vrijdag, 12 mei, 2017
Afrika Filmfestival - Kijk eens met andere ogen!
Afrika Filmfestival - Kijk eens met andere ogen!
Klik op de foto om deze te vergroten.
 
Vrijdag 12 mei 2017
Het Afrika Filmfestival was in Lubbeek reeds aan zijn 11e editie toe zoals GRIS voorzitter Johan Flamez terecht opmerkte en ook dit jaar is er weer voor een fijne film gekozen.
 
De Keniaanse film 'Watatu' onderzoekt de relaties tussen verschillende gemeenschappen en culturen, de woede en de radicalisering van jongeren, en de oplossingen die kunnen worden gevonden om hen te verenigen. 
 
In de voorbereiding naar deze avond ben ik op zoek gegaan naar meer info en zo kwam ik terecht bij een interview met de filmmaker Nick Reding. Men vroeg hem: 'Waarom een film maken die focust op radicalisering aan de keniaanse kust?' Zijn antwoord was:
'Alles wat we hier in Kenya doen wordt overschaduwd door de radiclisering die hier aanwezig is. Of het nu gaat over HIVprogramma of een schoon water-project, er is een meerderheid van moslimstemmen die tot zwijgen worden gebracht door enkele extrimisten. Dit deed me denken aan een discussie die ik voerde met mij leerlingen tijdens de les godsdienst in het zesde middelbaar. Het ging er over fundamentalisme, extreem gedachtengoed en radicalisering. De jongeren vertelde mij: 'Het is zo makkelijk om in te stappen in pasklare antwoorden en te luisteren naar grote woorden van overtuigende sprekers. Wàt ze zeggen wordt soms als bijzaak beschouwd als het maar aantrekkelijk getoond wordt of als het inspeelt op onze angsten.' Daar hadden ze zeker een punt!
 
 
Wat zegt Nick Reding hierover: 'Deze film wil een stem zijn voor de meerderheid hier. De mensen aan de kust willen gewoon vredevol samenleven met de rest van Kenya. Dat moet de samenleving horen.' 
Wij hebben ons ontspannen gezet met een glaasje wijn en met grote interesse gekeken.
 
 
Graag wil ik nog een woordje van dank richten aan de mensen van GRIS, alle vrijwilligers die zich inzetten voor al die mooie projecten en speciaal dank aan Dirk en Gina van Hands in Action die de organisatie van de avond en de fijne proeverijen voor hun rekening namen.
Het was weeral een geslaagde editie. Ik kan iedereen aanraden volgend jaar een kijkje te komen nemen!
 
 
Jo Pierson
Schepen voor Internatioale Samenwerking